Sebkezelés, sebfertőtlenítés

Sebkezelés, sebfertőtlenítés2018-12-08T10:26:02+00:00

Balesetek, sebkezelés – miért fontos téma?

Nem kell kimozdulnunk, vagy elutaznunk otthonról, a mindennapi tevékenységeink során is előfordulhatnak velünk kisebb-nagyobb balesetek, bármennyire is vigyázunk magunkra. És amennyiben olyan környezetbe kerülünk, ahol a szokásosnál is nagyobb a betegségek és fertőzések kialakulásának kockázata, még inkább ki vagyunk téve a veszélyeknek.

Minden sérülés esetén meg nő fertőzés veszélye, ilyenkor a seb nehezebben gyógyul és nem várt komplikációk léphetnek fel!

Fontos tudni, hogy egy kis odafigyeléssel igen sokat tehetünk saját egészségünk érdekében: házi patikánk, egészségügyi-, vagy mentődobozunk, útipatikánk mindig tartalmazzon Betadine® oldatot, amely sokoldalúságának köszönhetően minden sérülés ellátásakor nélkülözhetetlen segítségünk lesz!

Betradine Oldat - Sebkezelés

Vegyük sorra a leggyakoribb baleseteket, illetve az azok során szerzett sebek kezelését:

Horzsolás

A sebből távolítsuk el a belekerült szennyeződéseket (por, homok), majd Betadine® oldattal átitatott vattával fertőtlenítsük. A sebet, ha kis kiterjedésű, ragasszuk le sebtapasszal, ha nagyobb, kötözzük be olyan kötszerrel, ami nem ragad bele a sebbe!

Vágott seb

Csillapítsuk a vérzést és fertőtlenítsük a sebet Betadine® oldattal, majd kötözzük be steril kötszerrel. Erős vérzésnél nyomókötésre van szükség. Minden esetben távolítsuk el a sérültről az ékszereit, mivel azok zavarhatják a vérellátást, ha az adott testrész megdagad.

Zúzott seb

A zúzott sebekre ugyanazt az eljárást alkalmazzuk, mint a vágott sebeknél. A nem nyitott, zúzott sérülés borogatása, jegelése enyhítheti a fájdalmas duzzanatot.

Szúrt seb

A sebet fertőtlenítsük Betadine® oldattal, kötözzük be steril kötszerrel és a sérült testrészt helyezzük nyugalomba. Érsérüléseknél (amikor a sebből spriccel a vér) nyomókötést kell alkalmazni.

Betadine Oldat - Horzsolas

Harapás

A harapott seb hasonlít a zúzott sebhez, de itt a fertőzés veszélye jóval nagyobb, hiszen a harapást okozó állat szájából nagy mennyiségű kórokozó kerül a sebbe. Az ilyen sérülést ki kell tisztítani, Betadine® oldattal fertőtleníteni és csak néhány nap után szabad összevarrni, ha szükséges.

Égés

Az égett sebet azonnal tartsuk hideg víz alá legalább 15 percig, ezzel elkerülhetjük a további szövetkárosodást. Elsőfokú égési sérülésnél alkalmazzunk hűsítő kenőcsöt, szükség esetén fájdalomcsillapítót. Másod- és harmadfokú égésnél az égett terület mellett fertőtlenítünk Betadine® oldattal, majd sterilen, nem szorosan bekötözzük. Szükség esetén fájdalomcsillapítót adunk a sérültnek.

Kullancs eltávolítása

A kullancsot távolítsuk el csipesszel vagy körmünkkel, a csípés helyét pedig fertőtlenítsük le Betadine® oldattal. Nem kell megijedni, ha a kullancs feje beszakad a bőrünkbe, néhány napon belül ki fog lökődni. A csípést követően a csípés helyén jelentkezhet bőrpír és viszketés, ezek maguktól elmúlnak. Amennyiben a foltok „kokárda” alakot öltenek, az már fertőzöttségre utal, ebben az esetben forduljunk mindenképp orvoshoz! (A szervezetbe már bekerült kórokozókat a Betadine® oldat nem tudja hatástalanítani).

Figyelem!

Bármennyire is felületes egy sérülés, azt sosem árt megmutatni szakorvosnak! Kisebb sebek is okozhatnak komoly komplikációt! A nyílt sebeket csak orvos tudja szakszerűen ellátni!

Miért használjunk Betadine® oldatot a fertőtlenítésre?

  • Több mint 20 éve bevált fertőtlenítőszer;
  • Sokoldalú: elpusztítja a baktériumokat, gombákat, vírusokat, ezzel meggátolva sebeink elfertőződését;
  • Kíméletes és korszerű: jódot tartalmaz, mégsem csíp;
  • Hatásos: hozzájárul, hogy a seb gyorsan és szépen gyógyuljon;
  • Megbízható: a legtöbb egészségügyi intézmény Betadine® oldatot használ.